Valaha rég, egy messzi-messzi galaxisban...


(avagy miért nem pottyan a fejünkre az égi csoda?)

A MIR zûrállomás  A címre a választ itt nem találjátok meg. De akit mégis érdekel, nézze meg Kepler törvényeit, vagy forduljon Szabó Tibor tanár úrhoz (gépészeti tanszék ).A fejünk felett több száz km-es magasságban a MIR a 65.000-ik körét tette, amikor Vasily Tsibliev, az űrállomás kapitánya, hősiesen küzdött az újrafelhasználó géppel.
- Add már vissza a gatyámat!!! Muszáj ennek a kacatnak mindent ledarálnia, amit véletlenül belevisz a légnyomás? -morgolódott magában, amikor hirtelen sűrű füst vette körül. - Alex! Mi a fenét csinálsz? Csak nem megint szalonnát próbálsz sütni? Pedig megmondtam neki, hogy nem úttörőtáborban vagyunk, és nem rakunk tábortüzet az állomáson!
Ebben a pillanatban az amerikait végiglökte a légnyomáskülönbség Vasily előtt.
- Mr. Tsibliev! Vegye fel az oxigénmaszkot! -kiabálta, aminek a súlytalanságban az lett az eredménye, hogy úgy elkezdett pörögni, mint a búgócsiga.
- Mi a francot csináltatok?
- Csak a levegőszűrőt akartuk kicserélni, amikor az kigyulladt.
- Azt meg hogy értétek el?
- Alex biztos akart lenni, hogy kikapcsolta. A hagyományos módszerrel akarta megnézni, de nem találta meg a gyújtópálcát. Ezért inkább ráöntött egy csésze kerozint, és... Orion
- És még mindig működött, aminek köszönhetően felgyújtotta a hajót?
- Pontosan! Most mit fogunk csinálni?!?
- Megvárjuk, amíg Alex elszórakozik az oltással, majd leszólunk az anyabolygóra, hogy a következő járattal küldjenek fel néhány szűrőt. Utána pedig jöhet a füst eltakarítása. -mélázott Vasily.
- Azzal nem lesz gond! A nagymamám útravalónak úgyis küldött egy porszívót, amit még Huston-ban szétszereltek a biztonságiak, és amikor összerakták, “véletlenül” belepottyantottam egy légszűrőt. Arra gondolok, azzal talán összeszedhetnénk a levegőben lévő füstpamacsokat, és...
- Jerry! Próbáltál te már a súlytalanságban porszívózni?
- Még a Földön sem, de szerintem menni fog.
- Jerry Linenger. Amerikai humán élőlény -kezdte Tsibliev, mint amikor egy óvódásnak próbálják elmagyarázni a CAUCHY-féle gyökkritériumot - ha te itt, fent az űrállomáson, bekapcsolod a porszívót, azt úgy megszívod, mint mi a kiképzésen a centrifugát.
- De hát miért?
- Azért, mert elkezdesz száguldani, mint muslinca a szélvédőnek! Ahhoz pedig semmi kedvem, hogy visszaküldjelek a nagymamádhoz egy kicsi kis zacskóban, mellette egy cetlivel: “Sajnos mosáskor összement, és hiába vasaltuk, csak laposabb lett”...

Home

    Felhasznált irodalom:

www.cnn.com
Mechanika tankönyv-Kepler törvénye

    Alkalmazott technika:

DM angoltudása 
Pi számgép ismerete, és 10 pici ujja 
7 bit 2 stopbit-es asszinkron a CCITT ajánlásának megfelelő kapcsolt adatösszeköttetés (modem)

Föld