Sínmérés a nyomdaiparban

Sínvonal
1. árbra. Sínvonal

Mint mindannyian tudjuk, a nyomdaipari sín méréséhez három független, egy kormánypárti, és két ellenzéki adatra van szükségünk. Ezek a hossz, átmérő, szélesség; a szavazati jog, a halmazállapot no meg az elmeállapot. Ezen adatok összesége megadja a sínt, ami fajtárára való tekintettel lehet, vasuti, villamos, öntött, meg hengerelt sín. A sín köztudottan hullámos. Lapos hullámos, vagy meredeken hullámos, de gyakran előfordul, hogy hulla-álmos, és ilyenkor semmit sem lehet rajta mérni. Létezik olyan sín is, ami az UV-tartományban is átnyúlik. Ezen esetekben a TO-ra kell menni UV-csekkért.
De térjünk vissza a sín mérésére! Az emberben gyakran felmerül a kérdés, hogyan lehet egy olyan „valamit” megmérni, ami nem fogható meg kézzel (mert gyakran jól belemélyesztik az útba), és csak arra a rövid időre érzékelhető vizuálisan, ameddig a villamos átszáguld a normál észlelőn, aki – halmazátapotára nézve – a cafatolt észlelők csoportjába fog ezentúl tartozni. A tudósok sok kisérlet révén rájöttek, hogy áramszünet közben lehet a legbiztonságosabban sínt mérni. Megdöbbentő felfedezésre jutottak. A sínek általában párban járnak, tehát minden sínnek van k(r)oma-ja. A párját egyébként szokás nevezni kiegészítő sínnek, vagy kompelementernek.


2. ábra. Síntér

A tudósok arra is kiváncsiak voltak, honnan erednek a sínek és hova tartanak. Tehát elkezdték a sínt követni mindkét irányba. Az eredmény az lett, hogy a sín a kocsisínből ered, és ugyan oda jut vissza. Ebből arra következtettek a tudósok, hogy a sín reinkarnálódik. A kocsisín környékén több érdekes dologra lettek figyelmesek:
1. A sín kiindulópontjánál (sínforrás) a sín szóródik -> sínszóródás
2. Létezik egy hely, ahol minden sín megtalálható -> síntér (lásd 2. ábra)
3. A sínről készített felvételeket úgy hívjuk, hogy sínkép.
Viszont mire jó a sín? A nyomdaiparban létezik az egysínnyomás és a többsínnyomás. Az egysínnyomás azt jelenti, hogy valakit egy darab sínnel fejbenyomunk. A többsínnyomás ezek után logikusan kikövetkeztethető. Ha az alany ezek után hozzánk vág egy sínt, akkor az a sínvisszaadás jelensége.
Végezetül egy hasznos tanács sínszerzéshez: Ha a sínai-félszigeten járunk, találunk egy nagy kupac kevert sínt. A szükséges sínt sínszűrővel lehet kiválogatni. Ami a szűrő áteresztési tartományába esik, az a jó sín. A többi a rossz sín. Vigyázat!!! A rossz sín annyira gonosz, hogy gyakran megrákozza az ember bőrét!
Bővebb információk a http://kmfserv.kmf.hu/nyomda internetcímen találhatók.

 

Vissza a fôoldalra