Enjoy! — Tudományos kísérlet a kólával

Utolsó módosítás:
2004. IV. 7.

 

A kólában felejtett tojás megpuhul, ahogyan a nyers csont és a fog is.

Egy olvasónk már kipróbálta és jelezte, hogy a sima buborékos ásványvízben is ugyanúgy megpuhul. Ez nagyon fontos, így párhuzamosan ezt is megfigyeltük.

 

Pezseg az élet

Mint két tojás :)))

 

1. nap.

Nosza akkor lássunk hozzá! :)

Szükséges eszközök:
- két valami, amiben jól látható a folyamat: két pohár jó lesz
- valami, amivel mindenki láthatja: fényképezőgép :)

Szükséges anyagok:
- 2 tojás: elugrottam hát a közértbe, hogy keressek valami olyat, amir emlékeim szerint tojásnak hínak, így a tudomány érdekében a fizetésem utolsó darabjait is feláldozzam. A pénztárnál összekaparva a maradék pénzt, majd elegyítve azzal, amit az utcán találtam hazafele sikerült megoldani eme nehéz problémát. Tanúlság: hú de régen vettem én tojást...
- kóla: a szokásos. Most annyivan megbikáztuk a folyamatot, hogy nem cukormentes kólát használtunk. A gyártót továbbra sem említjük meg, de az összetétel ismeretében ez ugyse számít (mármint a kisérletben :))) Tehát cukros a kóla, mint a nagymama. :) Ebből már bármi lehet :)))
- természetes ásványvíz: mivel a kisérletben alapvetően fontos, hogy a szénsavas üdítökkel vessük egybe, így ez nagyon fontos. Összetétel: Kalcium, Magnézium, Hidrogén-karbonát, Nátrium, Szén-dioxid. Bár nem említtettük eddig, a kóla CO2 tartalma 8 g minden literben, míg az ásványvízben (ebben legalábbis, ez az egy volt csak a közétrben, na :) csak 4 g minden literben! Ez erősen befolyásolhatja a kisérlet összehasonlító jellegét. Erre a kisérlet közben még többször visszatérünk.

 


Bulb-bulb-blub... :)

 

Na tehát bezsákoltuk a két tojást a pohárban, mint ahogy a piros 7-es busz fordul lendületből le a hídról, majd fel lett töltve egyenlő mértékben (meg ahogy sikerült). Sajnos félő, hogy a lakás fönöknője kihajít a tojásokkal együtt, így most a kisérlet speciális körülmények között zajlik: a garázsban :))
Jelenleg kb. 5 celzius hőségben rotyognak a buborékok között. 3 órával a kisérlet kezdete után még mindig vidáman uszkáltak a tojások. A keménységük nem változott. És ha napkeltéig nem viszi el valaki reggelinek, akkor valószínüleg más változást sem fogunk tapasztalni. Aztán pedig, hogy mi történik? Majd meglátjuk :)))

 

Pezseg az élet

2. nap: még megvan!!! :))

 

2. nap.

Felkészültél? Sebaj :)

Nap jóhíre, hogy megvan mind a két tojás! Nem lett belőle rántotta!!!
Mi történt még? A legnagyobb változás a háttérben nem látható savanyús uborkák mennyiségén észleltünk. Ott is a létszám drasztikus csökkenését, mely leginkább a mai mérés kezdete és vége között eltelt tizenöt percben. Egyenlöre nem tudni, hogy ennek mi köze a kisérlethez, de késöbb még visszatérünk a helyszínre az uborkák behatolobb tanulmányozására.

Tehét megvan a két tojás. Megvan a pohár is. Sőt! Megvan a kóla és az ásványvíz is. Eddig minden a legnagyobb rendben. Egyenlőre mindkettő kemény. Mivel nincs keménységmérőnk (leszámítva, hogy az emeletről a gravitáció szerelmes vonzásának ajándékozzuk mindkettőt), így biztosan nem állítható, de mintha ugyan olyan kemény lenne, mint eddig.
Viszont, ismét váratlan fordulat lépett fel! No nem az, hogy még mindig megvan mindkettő, hanem az ásványvizes pohárban a tojás körül a buborékok glóriát alkottak. Bár nem tudjuk, eme jelenség hátterében mi áll, ezen felbuzdólva az ásványvies tojást Szent-Tojássá nyílvánítottuk, míg a masikat Pokol Tojásának neveztük el.

Hogyan tovább? Megvárjuk a holnapot, és reménykedünk. Én addig jobban szemügyre veszem azokat a gyanus savanyú uborkákat...

 


3. nap: és lön csoda...

 

3. nap.

Tele sok-sok-sok-sok-sok érdekességgel és meglepődéssel.
Első meglepődésünk, hogy a savanyú uborka sajnos elfogyott...izé...nyam...szóval eltünt... Nem tudni miért. Házi tudósaink már dolgoznak a réjtély megfejtésén.

Puhulási állapot: Eddig semmit nem tapasztalunk. Itt azért fontos megjegyezni, hogy az ecettel végzet hasonló kisérlet három nap alatt marta le a tojásról a keménységet. Tehát bőven még időnk, mivel szerencsére a kóla nem annyira agresszív.
Jó hír a kóla-függőknek, hogy ezen eredményen felbuzdúlva bátran kijelenthetjük, hogy ha két napon keresztül folyamatosan kólában úsztatják, attól még nem puhul meg. Na de vajon ha három napig? Majd holnap meglátjuk :)

Kisérlet meglepő fordulata: azok a buborékok. A Szent-Tojást vígan körbe veszik, és eszükben sincs onnan elúszni. Sőt! Nyomokban mintha jeges lenne a víz teteje. Vigyázat! A kisérlet nyomokban jeget tartalmazhat. Ez már eleve azért is nagyon különös, mert a kisérleti terepen a hőmérséklet +5 és +10 Celsius között mozog. Tehát vannak még érdekes mozzanatok :)

 


Reméljük, ez nem fagy le úgy, mint a Windows... :)

 

4. nap.

Csupa izgalom :) Dorka eljutott Ózhoz, Indiana John megtalálta a frigyládát, Piroska pedig megette a farkast. Sőt! A kóla és a tojás a tojás kisérletben hihetettlen mértékű változások zajlottak le. Annyira hihetettlen, hogy mi még mindig nem hisszük el. De azért leírju, hátha más igen :)
Tehát ez a váratlan fordulat az, hogy olyan történt, amire nem számítottunk: semmi.
Vagyis semmi olyan, ami a tojás puhaságában előre jutást jelentene. Viszont ne feledjük el, hogy a 10%-os ecetnek kellett három nap. Nekünk valószínüleg több kell. Lehet, hogy a kisérletet meg kell hosszabítani, így tovább fokozva az izgalmakat :) Oh, én már alig birok aludni... :) Bár ehhez a kólának semmi köze :) Leszámítva, hogy éjfél elött pár percel azon töröm magamat, hogyan írjak minnél többet a nagy semmiről :) A végén még politikus leszek... :)

Na de visszatérve a kisérlet extra részeire, ami újdonságként lépett fel:
A jég: köszöni megvan, de nagyon vékony. Nem is jég, inkább olyan, mint a tej, ha sokig kint felejtjük. Nem-nem. Nem olyan büdos!!! És legyek sincsenek körülötte. Nem is beszélve a döglött egérről. Ezen kiegészítő szolgáltatások nem jelentek meg. Egyenlőre (bár ha tekintetbe vesszük, hogy esetleg valaki megette az egeret...). Tehát ez továbbra is rejtély. Leginkább azért, mert ez az ásványvíznél lépet fel (mi a fene van abban? lehet, hogy a további kisérletek főszereplője az ásványvíz lesz?).
Továbbra sincs ötlet a buborékokra.
A kóla viszont kezdi felvenni ama szokásos alakját, amivel nem igazán léphet fel az operában. Hacsak nem arrol van előadás, miként lehet a nézők gyomrait úgy felfordítani, hogy az azt burkoló emberi test lába továbbra is a földön van (ezért ilyet Kopperfield se tud :)

Mi van még? Savanyú uborka az nincs. Számításba vettük azon lehetőséget is, hogy a kisérleti alanyokat hordozójukkal együtt kitesszük a napra. Bár a kisérlet nem lesz gyorsabb, de talan valami gyökeret fog benne ereszteni. Valószínüleg ez lenne a világ első kóla-virága (lehet, hogy húsevő lesz?)

Összegezve: Kitartás! Akkor is, ha már nincs savanyú uborka! :)

 


Nem, ez nem a tegnapi kép :))


 

5. nap.

Mit lehet még ilyenkor irni? Azt, hogy minden super, a tojás megpuhult és éppen most kergetőzünk vele a fürdőkádban egy teaszűrővel? Majd annak el ejön az ideje.
Megnéztük egy hajszállal, mennyire puha. Nos... a hajszált eltört. Ebből arra következtettünk, hogy a hajszál tulajdonosa nem töredezettségmentesítő sampont használ. Nosza rajta, megmostuk neki a buksiját. Eredmény majd két hét múlva. Reméljük addig nem hullik ki neki...
Megböktük a tojásokat fogpiszkálóval. Az is beletört. Így hát brutálisabb eszközökhoz kellett fordulnunk. Mivel senki se merte az ujját beledugni, egy rémesen fene félelemetes csavarhúzóval úgy belepiszkáltunk a lekiismereteébe, hogy csak na. Vagyis piszkáltunk volna, de a kemény hélyán megakadtunk. És bár csavarhúzóval voltunk felfegyverkezve, nem jutottunk be a tojás belsejébe, mert nem volt rajta csavar. Ezt jól elhúztuk...
Levontuk a következtetéseket: A tojásnak semmi köze a csavarhoz. Sőt! A lekváros cipőfúzőhöz sem! Másik jelentős felfedezés, hogy a tojás még mindig állja a sarat. Vagyis a kólát meg az ásványvizet. De vajon meddig?

 


Most a másik irányból: ásványzíz, kóla, étolaj.
De az étolaj doppingolt ezért kizártuk.

 

6. nap.

Ismét egy vidám nap. És bár nincsenek alvási problémáim, de újra éjszakába nyúlóan elemzem a mai változásokat. Igen-igen, azt a rengeteget. Bár közben a kispárnámra sokat fogok gondolni :)
No tehát. Ma este ismét letámadtuk a kisérleti alanyainkat a feböszült csavarhúzóval. Amikor megböktük, akkorát koppant, hogy az egész kerületben megrémültek a kopogó bogarak. A tojás kemény még mindig. A kólás tojás lassan kezdi felvenni az oldalt színét. Ebből rögtön arra következtettünk, hogy ha Húsvétig nem változik semmi, akkor jó lesz majd húsvéti tojásnak. Extrém tojás. Teljesen fekete :)
Mivel a mai kép, eltekintve a háttérben levő mosószeres flakontól (ugyebár az étolajat kizártuk), abszolúte változattlan, így új megvilágitásba helyeztük őket :)

 


Csakis a változatosság kedvéért :)

 

7. nap.

Vasárnap nem dolgozunk... :)

 


Vasárnap szabadnap :)

 

8. nap.

Bár azt igértem, hogy max. egy hétig tart, de úgy tünik, most kezdődik csak a java. Bizony bizony. Akár mennyire is hihetettlen, mintha elkezdődött volna.
Midőn a hosszú(?) pihenés után az elveteműlt csavarhúzóval letámadtuk a két kisérleti alanyt, megállapíthattuk, hogy az F erő gyakorlása más-más hanghullámot képez. Szóval a kólás tojás böködése más hangok kezd adni.
Viszont minden jel szerint kezd befagyni az ásványvíz...
Ezt rakja össze valaki!

 


Ilyet még a Titanic se látott...

 

9. nap.

Irgum...

 

 

...burgum

 

10. nap.

Nyatehát: Tegnap abban a kellemetlen szerencsében volt részünk, hogy lemerült az elem a fényképezőgépben...
De! Senki nem maradt le semmi izgalmasról, és én is korán le tudtam feküdni aludni :)

Na de ma! Ismét töretlen lelkesedéssel támadtuk le a kisérleti alanyainkat abban a reményben, hogy bizony ők is töretlenek. És lám! Tényleg! Sőt! Annyira sértetlenek, hogy lassan megkérdőjelezzük a kémia alapjait is.
Lám-lám, az evolúció és a tyúkanyók felkészültek minden lehetőségre.
További nehezítés, hogy minden jel arra utal, kezd befagyni a rendszer...

A kisérletező csapat pár napra céges mosolybálra megy, így sajnos nem tudjuk nektek közvetíteni az eseményeket... :(
Gyertek vissza hétfő reggel! Addigis kellemes valentin napot!

 

 

Reményeim szerint ebből a nézetből még nem fotóztam... :)

 

15. nap.

Ééééééééééééééééééééééés újra itt vagyunk!
És íme! Számtalan nap után ismét jelentős ponthoz jutottunk:
Nem, nem lett szivacs puhaságú a tojás. Azt azért nem fogja ilyen könnyen megtennni a kedvünkért... talán lámpalázas, bár végig sötétben van...
Szóval ilyen még nem volt egyetlen korábbi kisérletünkben sem, így hihetettlen eseményeket figyelhetünk meg. A valentin napra való tekintettel az ásványvizes tojás, mely lassan inkább vízköves lesz, szerelmi kapcsolatba lépett a mellette felgyülemlő jégheggyel, majd elsüllyedt.
...blub...blub...blub...
Szerencsére a pohár egyátalán nem mély, így tulajdonképpen most is kilőg belőle, csak a másik oldala.
Hmm... ha nyár közepéig nem változik a helyzet, akkor úszótanfolyamot fogunk nyitni. Titanic lesz a neve. Mélymerülés is lesz a tanrendben, bár csak 12 cm mélyen. Bár ha így folytatódik, akkor már ott is lehet majd csodákat látni :)

Mindezzen felül, amennyiben nem romlott meg a hallásom drasztikusan (nem, nem a hal ásóm, nem akarok halat ásni. Ez az, ami a fülbe bemegy. Nem az, az a giliszta, mind1), akkor biztosan állíthatom, hogy másképpen konganak a tojások, mint eleinte. Ebből két dologra következtetthetünk:
1) puhulnak a tojások
2) belül valami olyan történik, amire inkább nem gondolok...

 

 

Ha ezt a Titanic látná...

 

17. nap.

Nosza túl vagyunk a második héten is. Sőt! javában zajlik a harmadik. Úgy zajlik, mint a jég az ásványvizes pohárban. Összehasonlítva a roszdás szöges kisérlettel: a negyedik már kezdett inkább a kóla dzsuvásodni, hetedik nap pedig már a penézsgomba is viháncolt a felszínen. A nyolcadik nap már tényleg undorító volt, a tizenhetedik nap (vagyis nagyábbol ekkor) kezdett a gomba megpusztulni.
Itt az eljegesedésen kívül mást még nem igazán tapasztaltunk.
A nevét elhallgatni kívánó kisérleti segédtárs felajánlotta, hogy tömény salétreomsavval kicsit besegít a kisérletbe.
Bár ilyen módón nem avatkozhatunk be a folyamatba, de egy érdekes dologra felhívta a figyelmet. Röpke utánaszámolás:

Ugyebár 8 g CO2 van minden literben. A kisérleti poharunk kb. 1 dl-es, vagyis kb. 0,8 g CO2-vel számolhatunk, akkor a 44 g/mol-al számolva kevesebb, mint 0,02 mol. Hogyha 1:1-ben számoljuk a reakciót, akkor a 40 g/mol-os kálciumból 0,73 g lép reakcióba maximum...

 

 

Jobbról az étolaj újra támad...

 

19. nap.

Immár véglegesen áttértünk a kétnapos híradásra. Sajnos nem sikerült kapcsolatba lépni azokkal, akik már elvégezték ezt a kisérletet, így nem tudjuk, milyen mennyiségű kólával lenne érdemes próbálkoznunk. Egy megfigyelő szerint ha állandóan 3000 bar nyomással spriccelnénk rá a kólát, egész biztosen történne valami érdekes változás.
Sajnos a a kisérlet költségvetés ezt nem engedi. Jelenleg azon tanakodunk, hogy mennyire lenne a kisérlet szempontjából elönyös vagy hátrányos, ha bizonyos időnként cserélnénk a tápoldatot. Elvileg a napi 4 pohár kólával lenne jó kisérletezni, de ez megint csak túlszárnyalja a költségeinket...
No, ennyit az elméletről. Gyakorlatban egyre érdekesebb hangon kond vissza a kóla. Ha nem a hélyszerkezet változik, akkor odabent valami készül...

 

 

Csoportkép

 

22. nap.

És még mindig itt vagyunk!!! Bár lassan már mi sem tudjuk, minek :)
Most tanácstalanok vagyunk, hogyan tovább. Egy biztos, ha így folytatjuk, akkor húsvétkor bemutathatjuk a világ legfeketébb tojását. Ami ennél feketébb, az már fehér.
Végül tegnap addig mókáztunk, hogy végül mindenki elment. A villany is. Ennek köszönhetően, vagyis inkább köszönjük az ELMÜnek, hogy hozzájárult a kisérletünknek, tegnep nem tudunk a naprakészséget biztosítani. A gyengébb idegzetűek megnyugtatására pöckölgetem itt a billenytűzetet, hogy az ég világon semmiről se maradt le senki.
Mi viszont legalább egy jót aludtunk :)

 

 

szoval...

 

66. nap.

Nos... Elnézést, hogy pár napig kimaradt a kisérlet. Sajnos az informatika szó egyre inkább egyet jelent az igénytelenséggel és a használhatattlansággal. Az utóbbi néhány napban a kisérleti terepen található infromatikai rendszerrekel próbáltunk zöldágra vergődni. Kevés sikerrel... Bezzeg a tojás a kólában! Legalábbis a zöld az stimmel...

Már a kisérlet helyszínére belépve orrbaütős fejlemények leptek meg minket. Ehhez kapcsolódott a képen érzékelhető látvány. Csak erős idegzetűeknek!!!
Nem, ez nem egy idegen életforma és semmi köze a Marson talált vízhez. Még akkor sem, ha ez is zöld és leginkább vizes közegben létezik. Túdósaink megpróbáltak az életformával kapcsolatba lépni. Kevés sikerrel. A mintát elküldtük a további tanulmányozásra egy olyan narancssárga szállító járvművel, melynek tetején szintén narancssárga diszkóvillágítás látható...

Kisérlet érdekes eredményei:
A kólában lubickoló tojás (azóta valószínűleg nemcsak a hátúszást tanúlta meg mesterfokon, hanem a pillangót is) minden tapasztalat szerint puhább lett. Nem annyira, hogy alakváltoztatásra rá tudjuk kényszeríteni (pedig kiabáltunk is vele), de minden kétséget kizáróan puhább.
Nem így az ásványvizess tojással, mely inkább csak keményebb lett. Ráadásúl a szén-sav (ez valóban szén-sav, nem úgy, mint egyes okosok szerint, ahol a kálcium-karbonát esővíz hatására kén-savat generál... de legalább a hajam nem korpásodik) által, ki reakcióba csalogatott kálcium a szén-sav legyengülése (és a víz párolgása) hatására kicsapódott.

 

 

És ez csak a látvány... bezzeg a szaga...

 

 

Tapasztalatok:

Télen nem végezzünk vízbázisú kisérletet a szabad tér közelébe, ha nem akarjuk, hogy befagyjon.
Ekkora mennyiségű kóla (vagyis szén-sav koncentráció) nem elegendő.

 

Hogyan tovább?

A kisérlet ezen formáját lezárjuk.
Terveink szerint egy alkalmas pillanatban hasznossá tesszük azon emberek munkáját, akik a kólás üvegre azt a bizonyos kék számot felhelyezték. Tehát mi felhívjuk őket, és megérdeklődjük, hogy mi is ilyenkor a teendő... :)
Esetleg megpróbálkozunk nagyobb mennyiségű kóla felhasznállásával.

 

Vissza a kisérleti oldalra