Enjoy! — Tudományos kísérlet a kólával

Utolsó módosítás:
2003. III. 30.

 

Volt egyszer egy világotjárt e-mail, ki nevéből adódóan a világot járta. Világhíres világjáró e-mail volt biza, ki a világhálót járta biza. De biza...
Szóval íme az e-mail:

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
From: ismeretlen@nemmondom.meg
To: ne.cad
Date: valaha rég, egy messzi-messzi galaxisban...
Subject: Enjoy Cokea
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Bizony. Ez az e-mail megérkezett hozzánk is. Főleg a következő sor keltette fel az érdeklődésünket (tekintve a kora reggelt, legalább az érdeklődésünk nemhiába kelt fel):

9. A kóla aktív összetevője a foszforsav, pH értéke 2.8. Egy szöget körülbelül négy nap alatt felold.

Nosza rajta, ezt mi is kipróbáljuk felkiálltással beugrottunk a szomszéd büfébe egy adag kóláért, majd a raktárból előkotortunk néhány csavart és nekiláttunk a kísérletnek. Mivel nem akarunk se anti se normál reklámot, így a jegyzőkönyvünk kissé hiányos (meg persze lusták is voltunk, de az mellékes). Így nem szerepel benne, hogy milyen kólát használtunk, milyen csavart dobáltunk bele vagy hogy hány keze volt a gyanúsan kinéző büfés néninek.

 

Kezdetek...

 

1. nap.
E-mail érkezése, ISO szabvány alapján körbejárt a munkatársak között, akik ISO szabvány szerint végigröhögték. ISO alapján dokumentáltunk az eseményeket, majd az ISO által ajánlott röptetési eljárást felhasználna a dokumentáció a kukában végezte.
10:30 közép-európai idő: Álöltözetben 2 alak surran be a helyi büfébe azon feltett szándékukban, hogy kicselezzék az ott tartózkodó
a büfés kajától erősen mutálódott — humanoid szerű lényeket, majd a frissen fénymásolt, fémszálú pénzt kólára becseréljék.
Az akció sikerrel járt. Veszteségek: 0 halott, de Jocó kifele menet eltévedd és csak 8 nap múlva került elő. Addig a büfében fellelhető táplálékutánzatokat fogyasztotta. Mire megtaláltuk, már erős mutációs hatásokat észleltünk, közte a három új fület a térdénél.
14:20 Végre találtunk megfelelő csavart. Senkinek se billeg a széke, a nyomógép is a szokott hangon kerepel, de továbbra se tudni, hogy vajon honnan való ez a csavar és anya...
14:30 Kísérlet kezdete. Számítások alapján innen számítva 96 óra múlva a csavar teljesen feloldott állapotban lesz a kísérleti pohárban. Ellenőrzés képpen a szöget úgy tettük bele, hogy harmada kilógjon a veszélyes folyadékból, így láthatjuk minden nap a vastagodást.

 

Pezseg az élet

1. nap: mikor még pezseg az élet

 

2. nap.
A bizsergés abbamaradt. Történelmi fordulat. Innentől kezdve már az elemek csendes küzdelmének lehetünk tanúi. Látszólag semmi változás nem történt.

 

Csend vala...

2. nap: Csend vala...

 

3. nap.
Immár 41 órája tart a folyamat. Lassan elérkezünk a számított idő feléhez. Amennyiben nem exponenciálisam gyorsuló reakció szemtanúi vagyunk, akkor mostanra már látható jelei vannak a kísérletnek. Megvizsgálva a következőket tapasztaljuk: Valami azonosíthatatlan dzsuva úszkál a tetején (hátúszásban, néha pillangóban), de a szög, csavar, anya és alátét felülete — leszámítva a vékony kólaréteget — változatlan. Ellenben minden jel szerint nagyon jó porgyűjtő eszköz.

 

Nagy energiájú fénysugár szükséges a dzsuva áttekintéséhez

3. nap: Nagy energiájú fénysugár szükséges a dzsuva áttekintéséhez

 

 

4. nap. Csütörtök
Kimentem a partra szokás szerint, de sehol egy hajó. Döglesztő a hőség, szokás szerint és a tegnapi palackpostákat is visszasodorta a dagály (szokás szerint). Péntek természetesen a szomszéd szigeten kergeti a polinéz lányokat. Elnefeledjem, hogy holnap van a névnapja! Mikor lenéztem az egyik palackra, észrevettem, hogy lehagytam róla a bélyeget. És ahogy elgondolkoztam, rájöttem, hogy rossz történetben vagyok. Hirtelen visszatertem a kólához és a friss tavaszi szellőhöz, aminek a kellemes -15°C fokos kánikula köszönhető. Két fontos dolgot tapasztaltunk:

  1. Ahhoz képest, hogy már lassan négy napja lubickolnak különböző rögzítőeszközök a „gyilkos” folyadékban, semmiféle anyagszerkezeti roncsolódást nem tapasztalunk.
  2. A kóla mennyisége mintha kevesebb lett volna...

Ezek alapján az alábbi hipotéziseket állítottuk fel:

  • a figyelmeztető felirat ellenére valaki ivott a kísérleti anyagból,
  • belülről kifele haladó bomlási folyamat zajlik,
  • a néma küzdelemből a vasipari termékek állnak nyerésre, így azok eszik meg a kólát és nem fordítva
    marslakók a móka kedvéért minden este titokban kicserélik a kísérleti anyagainkat.

Könnyen beláthatjuk, hogy mindezen lehetőségek közül az utolsó a legvalószínűbb.
Nem adjuk fel, folytatjuk a kísérletet tovább.

 

látszólag semmi...

4.nap: látszólag semmi...

szög

4. nap: Semmi változás a szögön, de a kóla nagyon dzsuvás lett

 

5. nap. Péntek
A hétvege elötti utolsó napunk ez, mikor nagy izgalmal elé nézünk. Ugyanis több, mint 48 óráig nem tudjuk majd figyelni, mi történik. Bár már egy teljes nappal túlléptük az eredetileg tervet, lelkesedésünk nem lankadt.
Most már jól megfigyelhető, mikén fogy a kóla (vagy mostanra márcsak valami hasonló) a pohárból. Elképzelhető, hogy hetfőre a vaseszközökön kívül semmi sem marad a pohárban. Másik elmélet alapján a folyadék cukortartalma (nem Light-os a kóla) miatt számíthatunk mikroorgazmusok burjánzására (régebbi kisérleteink igazolják, hogy egy átlogosan cukrozott teában húsz nap elteltével olyan mennyiségű gomba keletkezik, hogy nem látszik tőle a bögre. Mivel azonban a mostani kisérletünkek a cukortalmatalma a teához képest jóval alacsonyabb, így felmerült az ötlet, hogy tápanyag hozzáadagolásával besegítünk a folyamatba. Egyenlőre viszont nem szeretnénk megzavarni a lassú folyamatot, és persze az egyéb adalékanyagok nemvárt reakciókat válthatnak ki).
Terveztük, hogy a folyadékszint csökkenésének vizsgálatához belerakunk egy vonalzót az oldatba, de nem kockáztatjuk meg, hogy a kóla lappangó agresszívítása elpusztítsa a drága mérőeszközünket.

 


5. nap: A kóláról készült röntgenfelvételen érdekes részleteket figyelhetünk meg...

 

7. nap.
Lassan 168 órája csücsül a szög a kólában. Reményeink szerint mostanra már valami látható eredményt kapunk. Így hát vidáman ügettünk be a céghez eme komor hétfő reggelen. Joe duplaszaltóval leszállt a lováról, majd belehuppant egy éppen arrafele túrázó kaktuszba. Joe hirtelen felindulásból végleg kiszállt a történetünkből. A kaktusz jól van. Sérülései nem komolyak.
Mai nap, visszatérve a hétvégérol érdekes fejleményeket tapasztalhattunk a kisérletünkben:
A kólának nagyából a fele eltünt.
A szög továbbra is állja a sarat...izé... a kólát.
És a nap jóhire: Megjelentek az első gombatelepesek, hogy meghódítság ezt a bizonytalan birodalmat.
Jól megfigyelhetjük, miként vettek fel téli-hópehely alakzatot az újjon érkező játékosok. Mostantó kezdve már csoportos megmozdulásról beszélhetünk, ahol a 3 csapat:

  1. Emberi fogyasztásra nem éppen meggyöző bizonyitokkolal rendelkező gyanus kutyvalék – kóla
  2. vasipari rögzítoelemek - csavar, alátét, szög, anya
  3. Frissen betelepüt gomba etnikum telepek.

 


7. nap: A hétvégén 2cm-t csökkent a massza...

Itt látható a hópehely alakú gomba-lakótelep

 

8. nap.
Már túlvagyunk a meséken, no meg a hétfeju sárkányon is. Ez már a nyolcadik, mint a biteknél. Rendkívül izgalmas lett a helyzet. A jelek szerint a kóla remek táptalajt adott a penészgombának, ami már zöldülésnek is indult. Így fantasztikus burjánzási folyamatra számíthatunk.
Ezzel szemben kóla színe egyre jobban hasonlit a menzai kakóhoz. Ezzel együtt kezd csomosódni, és hogyismondjam... meglehetosen gusztusalan nyúlványok keletkeztek az anyagon belül. Szerkezete inkább a takonyhoz hasonlít. Mikor megemlítettük egy kollégának, aki éppen a kisérletben szereplő anyag társát fogyasztotta, azzal reagált, hogy a párizsi is hasonlóan néz ki 1 hét elteltével. Talán majd a következő kisérletben...
A szög továbbra se vékonyodott, sőt! A felületére lerakódott kólarétegtől tovább vastagodott. Tervünkbe vettük, hogy a kisérlet végén különböző mechanikai igyénbevételeknek tesszük ki, ezzel is megfigyelhetjük anyagszerkezeti tualjdonságának változásást.
Jelen számításaink alapján viszont könnyen előfordulhat a kóla eltüntével a penészgomba ráveti magát a vasipati termékekre, ezzel új fejezetet nyitva kisérletünknek.

 


8. nap: Fúúúúúúúúúúúúúúúj...

 

11. nap.
Elnézést kérünk, amiért eddig nem jelentkeztünk. Bár igazándiból nem maradt le senki semmi izgalmasról. Minden jel szerint beállt az egyensúlyi állapot.
A CO2 (magyarúl szén-dioxid) már réges régen elköltözött a palackból, ize a pohárból...
A szög, köszöni remekűl van. Több kóla már nem tud rajta lerakódni.
A „folyadék”... már régen nem folyadék. Egyre inkább hasonlít a takonyra. Szerencsére még nem büdös.
A gomba miután felélte azt a kevéske táplanyagot, ami volt a kólában, takarék üzemmódba kapcsolt.
Majd miután beállt ez az állapot, akkor Tibi fedőnevű elvtársnéni belevitt egy csomag zajt a rendszerbe. Mindezt úgy, hogy felkeverte a kutyvalékot. A gyomorforgató jelenet után ismét nyugalom van. A gomba vígan lubickol a pohár falán.

Felmerült a kérdés, meddig folytassuk? Hétfőig lehet szavazni ebben a kérdésben. A levélbe kérjük, hogy a rajongók írják bele, milyen kisérletet szeretnének látni legközelebb. Köszönjük:
Fekete Dzsuva Team (pi@sihu.hu)

 


11. nap: ami ronda, az az is marad

 

14. nap.
Kora reggel érkeztünk a helyszínre, hogy megtekintsük az kisérletet. Majd ahogy belenéztünk, gyors látogatást tettünk a Porcelán Istennél. A jó hír, hogy megtaláltuk Vukkot. Viszont a kóla...
Ez iszonyatosan undorítóóóóóóóóóóóóóóó

 


14. nap: ez már nagyon fúúúúúúúj (nem a szél)

 

17. nap.
Lassan, de biztosan kezdünk kilábalni a kómából. Már a növérke is kiengedett a korházból, vagy ahogy elnézem Jacót, inkább kirugdosott minket...
Igen, sajnos annyire rémes állapotok uralkokodnak, hogy nehezen hevertük ki. De semmi baj, mert mostanra annyira lelassultak a folyamatok, hogy tervezzük a heti 1 megjelenést.
Eddigi internetes buzdító mailek alapján folytattjuk a kisérletet.

 

18. nap.
Katasztrófa!!!!!!!!!!!!!!
Az egyik megrendelönk valamely gyors mozdulata után megszólalt:
- Hoppá! Kiöntöttem a kávét!
Megmondtuk neki, mit is öntött ki valójában. Vagyis csak mondtuk volna, ha a kóla nem előz meg.
Vérszemet kapva osont végig az asztalon, hogy még gusztustalanabb formájában cseppenjen le a földre. És amerre sak járt, otthagyta az undorító dzsuvás masszáját.
Bátor kisérletező csapatunk nagy küzdelmek árán megmentette a kutyulék 1/3 részét, így a kisérlet tovább folytatódik.

 


18. nap: Vigyázat! Ez tényleg harap!!!

 

34. nap.
Itt a vége, fuss el véle!
A hosszú és tanúlságos kisérletünk végéhez értünk. Immár több mint 1 hónap után a következőket tapasztaltuk:
A szög remekül érzi magát. Bár kissé beleragadt a masszába, de stabilan bírja a gyűrődést. Sőt! Egyes jelek arra utalnak, hogy a kóláva bevont felülete ellenálóbbá tette.
Az új játékos, a gomba, viszont kiszáradt, majd tápanyag hiányában elpusztult.
A kóla egy nagyon ragacsos és nagy viszkozitási tulajdonsággal rendelező masszává zsugorodott össze. Remek kötő és korrózióvédő anyagként szolgál. Ki tudja még mire lehet majdan felhasználni?

A kisérlet eredménye röviden összefoglalva:
A szög ellenállt mind a kólának, mind a gombának, így ő az egyetlen győztes.

Tanulság:
Ne hidd el mindazt a sok marhaságot, amit e-mailben kapsz. Ha valamely területet ismeretnel számodra, vagy csak nem vagy jártas benne, akkor inkább nézz utána szakirodalomban, minthogy ál-szakemberek befolyásoljanak!

Végkövetkeztetés:
Valaki mosogasson eeeeeeeeeeel!!!!!!!!!!!

 


14. nap: Ennyi maradt

 

Vissza a kisérleti oldalra